Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekMit is jelent valójában a home office?
A tények makacs dolgok: a statisztikai eredmények azt mutatják, hogy a magyar munkavállalók kevesebb, mint tíz százalékának van lehetősége akár csak néhanapján otthonról dolgozni - mégis egyre több álláshirdetésben szerepel a “home office” hívószó. Hogy is van ez?

Megtartás - a fő motiváció

Ha kicsit körülnézünk a nagyvilágban, tisztán látszik, hogy a fejlett gazdasággal rendelkező országokban a fenti statisztikai eredmény huszonöt százalék fölött van, tehát vannak vidékek, ahol a munkavállalók több, mint negyede rendszeresen dolgozik otthonról. Természetesen történelmileg könnyebb dolguk van ott a vállalatoknak: sokkal kisebb mértékben küzdenek a bizalmatlanságból és rossz beidegződésekből táplálkozó vállalati kultúra gyakorlatával.

Viszont a munkavállalók tudatossága és a józan ész egyaránt felhívja a HResek figyelmét: ma már minden technikai lehetőség adott, hogy a home office itthon is elinduljon hódító útjára, az álláskeresők pedig egyre nagyobb arányban keresik ezt a lehetőséget. És amikor a vezetők már a saját bőrükön érzik a munkaerőpiaci kihívásokból adódó nyomást, vagy költségoptimalizálás miatt kisebb irodába kényszerülnek költözni, mint ahol kényelmesen elfér a teljes csapat, beadják a derekukat, és elhangzik a bűvös mondat:

„Rendben, legyen nálunk is home office. De csak maximum heti egy nap, abból még talán nem lesz baj.”

Hollywood-i történet

A következő hónapok belső és külső vállalati kommunikációjában dübörög a családbarátság, a dolgozók munka-magánélet egyensúlyának támogatása, az álláshirdetésekbe gyorsan bekerülnek a hívószavak: “home office lehetőséggel”, “rugalmas home office politika”, “esetenként home office”, “időszakonként home office munkavégzési lehetőség”, “home office-ra is van lehetőség”.

Az már egy óriási lépés, ha ezek mögött a ködös kifejezések mögött megszületik egy belső home office dokumentum – ezt tíz home office-t engedő cégből sajnos csak hat teszi meg.

Hollywoodban itt érkezne el az a pont, amikor felsővezető, HR-es és munkavállaló kéz a kézben elsétál a naplementében. Ám amikor ezután elindul a stáblista, a kis élettapasztalattal rendelkezők csak annyit mormolnak: „na, és akkor jöhetnek a hétköznapok, úgyis ott dől el minden”.

Az a fránya valóság

És ha nem csukjuk be a szemünket és a fülünket, akkor azért az esetek túlnyomó többségében beigazolódnak félelmeink az otthoni munkanapokkal kapcsolatban.

Vezetőként megküzdünk a gyanakvásunkkal, hogy nem mindig úgy zajlik az otthoni munka, ahogy szeretnénk. Pénteken délután két órától például már nem is keressük home office-oló csapatunkat, olyankor már úgysem érjük el őket.

Munkavállalóként rémülten tapasztalhatjuk, hogy teljesen kiesünk az irodai körforgásból amikor otthonról dolgozunk, vagy közvetlen felettesünk este nyolckor is megcsörgeti a mobilunkat, mert ha már megengedte a home office-t, akkor igenis álljunk rendelkezésre, slusszpassz.

A teljesség igénye nélkül pár gondolatébresztő kérdés:

A problémákat elkerülendő a tízmondatos home office politikánál kicsit menjünk mélyebbre, mert nem árt pár dolgot tisztázni, mielőtt elindulunk a programmal, vagyis kiengedjük a szellemet a palackból.

- minden technikai eszköz rendelkezésre áll, hogy elinduljon a program?
- hogyan kell megváltoztatni a kommunikációs gyakorlatot, hogy fenntartsuk a hatékonyságot?
- milyen eszközöket kell biztosítania a vállalatnak a munkavállalók hatékony otthoni munkavégzéséhez?
- hogyan kezeljük azon kollégák demotiváltságát, akik munkakörükből kifolyólag nem dolgozhatnak otthonról?
- vezetőként hogyan biztosítsam a csapatmunkát, ha nincs mindenki az irodában?
- biztos mindenkinek való a home office?
- milyen készségek és attitűd szükséges a hatékony otthoni munkavégzéshez?
- mindenkinek automatikusan jár ez a lehetőség?
- ha úgy látom jónak, visszavonhatom a lehetőséget vagy elutasíthatom a home office igényt?
- interjú során hogyan tudom megállapítani, hogy a jelentkező alkalmas-e az önálló otthoni munkára?
- mit ért a vállalat home office alatt?
- mi az, ami tőlem, mint munkavállalótól elvárható?
- csak otthonról dolgozhatok, vagy beülhetek egy kávézóba?
- a munkaidőben végig elérhetőnek kell lennem, vagy elég, ha a munkát elvégzem?
- hogy találjam meg az egyensúlyt a munkám és a magánéletem között, ha mindkettő egy színtéren – az otthonomban – zajlik?
- hogyan osszam be az időmet, amikor a munkahelyi és magánéleti feladataimmal egyszerre kell zsonglőrködnöm?

Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a munkaerőpiaci kihívásokra kiváló megoldást jelent, ha befejezik a trendekkel szembeni harcot, és nyitnak a rugalmas megoldások felé.

De ne felejtsük el: egy ekkora lépés szükségszerűen nyomot hagy a vállalati kultúrán. És nem mindegy, hogy a rugalmasság felé nyitás elindítja cégünket a bizalmon alapuló vállalati kultúra kialakulása felé, vagy az otthoni munkanapok egyszerűen szabadnappá változnak komoly teljesítménygondokat - ebből kifolyólag pedig emelkedő költségeket - okozva a vállalat számára.

Szóval mit is jelent a home office valójában?

Hát... kinek mit! Viszont arról még indulás előtt győződjünk meg, hogy ugyanazt érti home office alatt a vállalat, a vezető és a munkavállaló.

Akkor nem lesz gond!
--- visszalépés ---
forrás: hrportal.hu


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2024. Minden jog fenntartva.