Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekA kiégés lehetséges tünetei
A 21. században a kiégés egyre gyakrabban használt kifejezéssé vált. Akik megtapasztalják, a lelkesedésük elvesztéséről, állandó pesszimizmusról és sikertelenség-érzésről számolnak be. Ezek az érzések a munkával és a magánélettel kapcsolatban is jelentkezhetnek.

Kutatások szerint a kiégés a fizikai és a mentális egészségünkre is károsan hat, és ezek a káros hatások nagyon sok területen és nagyon sokféle módon jelentkezhetnek. Ha azt gyanítjuk, hogy nekünk is ezzel van dolgunk, az alábbi tüneteket keressük magunkon.

A kiégés jelei

Fájdalom: állandó, vagy visszatérő fájdalomérzet, például fejfájás, gyomorfájás vagy izomfájdalom, minden különösebb ok nélkül. Düh: ingerlékenység, gyakori dühbe gurulás, a negatív érzelmek feletti kontroll elvesztése. Kedvetlenség: motivációvesztés, libidócsökkenés, a korábban kedvelt dolgok, hobbik, emberek utáni érdeklődés fokozatos elvesztése. Negatív hozzáállás: korábban nem jellemző pesszimista életszemlélet, fokozódó cinizmus, irónia. Fáradtság: folyamatos, krónikus fáradtságérzet fizikai, mentális és érzelmi téren is.

Minél többet tapasztalunk magunkon ezekből a tünetekből, annál nagyobb az esély rá, hogy kiégéssel van dolgunk, és ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni. A kiégésnem kell végleges állapotnak lennie, a dolog számos technikával kezelhető. Sokaknak segíthet az életmódváltás, a meditáció, a sport, de akár az is, ha többet alszanak, vagy másképpen kezdenek táplálkozni. A legmegfelelőbb módszer megtalálását érdemes orvosra bízni.

A kiégés elkerülése érdekében érdemes heti 5 napon át legalább 30 perces testmozgást végezni, rendszeresen meditálni. Emellett fordítsunk elegendő időt az alvásra, illetve egy olyan alvási rutin kialakítására, amelyet minden nap betartunk. Járjunk rendszeresen társaságba, töltsünk időt a barátainkkal, szeretteinkkel, és fogyasszunk minél kevesebb cukrot, illetve feldolgozott, vagy finomított élelmiszert.
--- visszalépés ---
forrás: blogs.webmd.com


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2023. Minden jog fenntartva.