Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekFejlesztik a szakképzési rendszert, kipucolják az OKJ-listát
A szakképzés további erősítése érdekében átalakulnak az OKJ-képzések, annak érdekében, hogy a munkaerőpiachoz jobban igazodó szakképzési rendszer jöjjön létre, valamint hogy tovább tudjon növekedni a foglalkoztatási ráta.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, a kormány a teljes foglalkoztatásra törekszik, így ezt célozva a következő intézkedés a szakképzés további erősítése, vagyis az eddig OKJ-képzésnek ismert szakképesítési rendszer áthangolása lesz.

Alapszakmára épülő szakképesítés

Fontos, hogy a gazdaság igényeihez idomuljon a szakképzés, és a munkaerőpiacon értékes és használható szakképesítések legyenek a képzési kínálatban egy sokkal egyszerűbb, átláthatóbb, egymásra épülő rendszerben. Az alapszakmák megszerzésére már az iskolai rendszerben (technikumokban, szakképző iskolában) is lehetőség lesz, amelyre további szakképesítések építhetőek. A felnőttek számára az iskolarendszerben a második szakma elsajátítása már jelenleg is ingyenes, a jövőben a képzési idő rövidül, így gyorsabban lehet szakmát szerezni.

Racionalizálni kell a képzések számát

Jelenleg az OKJ-ban keverednek a szakmai és tanfolyam jellegű képzések, így 770 képzés van. Az elavult Országos Képzési Jegyzékben szereplő képzések száma az uniós átlag többszöröse, Németországban például ez a szám 300 alatti. Amíg a német képzési jegyzék például csak egyetlen asztalos képesítést tartalmaz, addig a magyar OKJ-ben asztalos, műbútorasztalos és asztalosipari szerelő is szerepel. A cél az, hogy csökkenjen a szakmaszám, de a szakmai képzések száma a konkrét vállalati igényekhez igazodva növekedhet, és azokban a vállalatok is aktívan részt vehetnek.

Radikálisan rövidül a lista

Az ITM szerint egy olyan új képzési rendszer bevezetése a cél, amely átláthatóbb a munkavállalók és a munkáltatók számára is, és jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez. A most megjelent kormányrendelet már ennek megfelelően jelöli meg a jövőbeni szakmák új rendszerét, a 2020/2021-es tanévben indításra kerülő képzések listáját. Így a szakmát választók sokkal átláthatóbb és egyértelműbb képesítések közül tudnak majd választani, az eddig az OKJ-ban szereplő több mint 700 szakképesítés helyett a szakképző intézmények jövőre 174 szakma képesítését tudják kínálni. Ezenkívül a lista tartalmazza azokat a rész-szakképesítéseket is, amelyekre majd SNI- (sajátos nevelési igányű) tanulók jelentkezhetnek, valamint a művészeti képzéseket.
--- visszalépés ---
forrás: MTI


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2023. Minden jog fenntartva.