Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekA munkahelyi stressz kezelése a munkavállaló szempontjából

A munkahelyi stressz kapcsán egyebek mellett a következő tényezőket kell figyelembe venni:

- a munkahelyi légkör (vagy a vállalati kultúra), és az, hogy miként tekintenek a stresszre; - milyen igényeket támasztanak Önnel szemben, és milyen veszélyeknek van Ön kitéve; - mennyi beleszólása van abba, hogy miként végzi a munkáját; - mennyire pontosan tudja, hogy mi a munkája; - milyen támogatásban részesül a kollégák és a vezetők részéről, és - milyen képzést biztosítottak az Ön számára a munkája elvégzéséhez.

A munkahelyi stressz tünetei, amelyekre figyelni kell:

- hangulatváltozások és a viselkedésmód változásai, például gondok a kollégákkal, ingerültség vagy határozatlanság, a munkahelyi teljesítmény csökkenése; - úgy érzi, hogy nem boldogul és nem képes irányítani a dolgait; - több alkoholt iszik és többet dohányzik, vagy drogokat használ, és - egészségügyi panaszai vannak, például gyakorta fejfájással, alvásproblémákkal, emésztési problémákkal küzd.

A munkáltatójának jogi kötelessége, hogy a munkahelyen biztosítsa az Ön egészségét és biztonságát, így a stressz hatásaival szemben is védelmet kell nyújtania. A munkáltatójának azonosítania kell a munkahelyi stressz kiváltó okait, fel kell mérnie a kockázatokat, és megelőző lépéseket kell tennie még azelőtt, hogy a betegség kialakulna.

Az Ön vagy képviselője véleményét mindig ki kell kérni a munkahelyi egészséget és biztonságot befolyásoló munkahelyi változásokkal kapcsolatban, ideértve azokat a változásokat is, amelyek munkahelyi stressz kialakulásához vezethetnek. Ön is segíthet a problémák azonosításában és a lehetséges megoldások feltárásában.

A következő lépéseket teheti a stressz elkerülése érdekében:

- kérheti, hogy nagyobb önállóságot kapjon saját munkája megtervezésében; - kérheti, hogy vonják be Önt a munkaterületével kapcsolatos döntések meghozatalába; - amennyiben úgy véli, hogy zaklatás áldozata, beszélhet felettesével, a munkavállalói képviselővel vagy más támogatást nyújtó kollégával, és jegyezze fel a történteket; - beszélhet felettesével, ha nem egyértelműek a munkaköri feladatai; - kérheti, hogy biztosítsanak képzést az Ön számára, ha úgy érzi, hogy szüksége van rá, és - beszélhet felettesével vagy a munkavállalói képviselővel, ha kezdi úgy érezni, hogy nem boldogul.

Ezenkívül segíthet, ha életmódbeli változásokat vezet be; ezek ugyan nem oldják meg a problémát, de segíthetnek annak elkerülésében vagy a káros hatás mérséklésében. Tehát jótékony hatású lehet az egészséges táplálkozás, a több testmozgás, a mérsékelt alkoholfogyasztás, a dohányzás csökkentése vagy a leszokás, valamint a családdal és a barátokkal való kapcsolattartás. Ha aggódik egészsége miatt, keresse fel orvosát.

--- visszalépés ---
forrás: www.osha.europa.eu


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2023. Minden jog fenntartva.