Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekMár a diplomásokat sem tudják megtartani a cégek
Kiugró a csaknem 570 ezer regisztrált álláskereső között a diplomások aránya, ami azt jelenti, hogy ma már azok a vállalkozások is leépítenek, amelyek képzett munkaerőt foglalkoztatnak - olvasható a Magyar Hírlap KSH-adatokat elemző cikkében.

Meghaladta az 569 ezret a bejelentett álláskeresők száma októberben, 145 ezerrel voltak többen, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adataiból kiderül, hogy a szakképzetlen álláskeresők aránya 23 százalékkal, míg a diplomásoké ötven százalékkal nőtt meg.

Az utóbbi kiugró adat azt jelzi, hogy a válság hatására sok diplomás is elvesztette munkahelyét. Rajtuk kívül a diplomás pályakezdők is igen nehezen találnak munkát.

Csath Magdolna közgazdász szerint óriási veszteség a diplomások kiesése a magyar munkaerőpiacról. Közülük többen elhagyhatják az országot, ha nem tudnak boldogulni.

Kormányoldalról ugyanakkor úgy vélik: a jövő évi költségvetés és a januártól életbe lépő adótörvények egyik célja a munka becsületének helyreállítása. A munkáltatói járulék öt százalékpontos csökkentése hozzájárul majd a munkahelyek megőrzéséhez, s ha növekedésnek indul a gazdaság, segítheti az új álláshelyek létrehozását.

- A munka becsületét ezzel nem lehet helyreállítani. Sajnos egyre többen vélekednek úgy, hogy Magyarország az ügyeskedők hazája, s nem az lép egyről a kettőre, akinek valós teljesítmény van a háta mögött - vélekedett Csath Magdolna

--- visszalépés ---
forrás: Magyar Hírlap


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2019. Minden jog fenntartva.