Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekTöbb mint 30 ezer embert tettek utcára
A cégek 2009. első 10 hónapjában 34 500 embert érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tettek a munkaügyi központok kirendeltségein, a legtöbbet a feldolgozóiparban, mivel a leépíteni szándékozott munkaerő több mint kétharmada ebben az ágazatban dolgozott.

Tavaly január-októberben 15 700 munkavállalóra vonatkozó leépítési szándékot jelentettek be a munkaadók, vagyis a válság következtében több mint kétszeresére nőtt az elbocsátandó dolgozók száma. Az ÁFSZ az adatok kapcsán rámutat: 2009 végére ez az arány várhatóan csökkenni fog, egyrészt azért mert a havi leépítési bejelentések volumene láthatóan csökken, másrészt azért, mert a válság hatására már 2008. november-decemberben jelentősen megugrott a bejelentések száma és létszámtartalma is.

Októberben 25 cég, összesen 1727 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési bejelentést tett a munkaügyi központok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest újra – ezúttal 18,4 százalékkal – csökkent a bejelentett elbocsátandó létszám. Ugyanakkor az egy évvel korábbi, 2008 októberi bejelentések létszámtartalmát még így is jelentősen, 637 emberrel – 58,4 százalékkal - haladta meg a 2009 októberi bejelentett létszám. Ennek egyik fő oka, hogy tavaly októberben még nem jelentkezett a válság hatása a leépítési bejelentésekben, sőt, az átlagosnál is alacsonyabb volt akkor az egy hónap alatt érkezett bejelentések száma.

A 2009 első 10 hónapjában tett bejelentések régiók szerinti megoszlása azt mutatja, hogy a legnagyobb létszámokat épp a legfejlettebb régiók munkaadói jelentették be: az összes leépítésből Közép-Magyarország 24,1 százalékkal, Közép-Dunántúl 21,7 százalékkal, Nyugat-Dunántúl pedig 15 százalékkal részesedik. A nemzetgazdasági ágak szerint kiugróan legnagyobb súlyt az első 10 havi összesítésben is a feldolgozóipar adja (66,8 százalék), a következő legnagyobb, a szállítás, raktározás, posta és távközlés ág már csak 9,4 százalékos súllyal szerepel. Az elbocsátandó dolgozók megoszlása az első 10 hónap összesítése szerint az elbocsátandó munkavállalók 71,9 százaléka fizikai, másik része pedig szellemi foglalkozású.

--- visszalépés ---
forrás: ÁFSZ


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2019. Minden jog fenntartva.