Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekKözszféra: százezer forintba is kerülhet a versenyvizsga
Decembertől minden köztisztviselői beosztásra vágyó álláskeresőnek közigazgatási versenyvizsgát kell tennie, mielőtt megpályázhatna bármilyen pozíciót. A vizsga-, illetve felkészülési díj akár a százezer forintot is elérheti, amit a jelentkezőnek saját költségén kell kifizetnie - olvasható a Magyar Hírlapban.

A kormányrendelet szerint 2009 már­ciusától kezdődően először a központi, majd a helyi államigazgatási szervek vezetőinél, december elsejétől viszont már az egész köztisztviselői kar tekintetében az alkalmazás feltételévé válik a versenyvizsga. A vizsga célja annak felmérése, hogy a jelentkező rendelkezik-e a közigazgatásban való munkavégzéshez szükséges műveltséggel, készségekkel és képességekkel. A szóbeli és írásbeli részből álló vizsga anyaga többek között alkotmányjogi, közigazgatási, társadalomismereti, gazdasági, pénzügyi és etikai ismereteket kér számon.

Sokan bírálják ezt a rendeletet amiatt, hogy a vizsga díját, illetve a felkészülés költségeit is a munkavállalónak kell állnia. A rendelet szerint a vizsgadíj 19 325 forint, a felkészítés költsége azonban elérheti akár a 77 ezer forintot is. Mindez azt jelenti, hogy egy köztisztviselői állásra pályázónak adott esetben csaknem százezer forintot is ki kell fizetnie anélkül, hogy bármilyen kinevezésben is reménykedhetne - írja a lap.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: az egyeztetéseken nagy vitát folytattak a kormány képviselőivel a finanszírozás kérdéséről, de csak annyit értek el, hogy a vizsga díját a munkáltató visszafizeti, ha a pályázó elnyeri az adott állást. De csak akkor, ha a jelentkező két éven belül megszerzi kinevezést.

--- visszalépés ---
forrás: hrportal.hu


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2019. Minden jog fenntartva.