Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekMikor hozzák a következő nyugdíjat? 3 millió felett az ellátások száma
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint szeptember hónapban összesen 3 026 591 tételt folyósítottak, melyből 1 693 689 darab (55,96 %) postai úton, míg 1 332 902 tétel (44,04 %) bankszámlára történő utalással jutott el a jogosultakhoz.

Az elmúlt két hónapban 3 812-vel csökkent a kiutalt tételek száma, ebből a postai úton eljuttatott ellátások száma 11 767-tel csökkent, míg a folyószámlára történő átutalások száma 7 955 tétellel emelkedett. Az ONYF képviseletében elmondták, hogy a csökkenés átmenetinek tekinthető.

Aki eddig postai úton vette át a nyugdíját, de a gyorsabb és kényelmesebb átutalásra szeretne váltani, annak nyitni kell egy folyószámlát valamelyik bankfiókban, a frissen kapott számlaszámot pedig az arra rendszeresített nyomtatványon el kell juttatni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak. A bank kiválasztásában segíthet a Pénzcentrum nyugdíjas számlacsomagokról készített körképe:

Hogy bánnak a bankok a nyugdíjasokkal? A válasz megérkezett

A nyugdíjigények benyújtásakor a kérelmezőknek meg kell jelölniük, hogy postai úton, vagy banki átutalással kérik az ellátás folyósítását, de a postai kézbesítést választók utólag is kérelmezhetik bankszámlára történő átutalást. Az N 08-as nyomtatvány letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapjáról, de átvehető az ügyfélszolgálati irodákban is. Fontos tudnivaló, hogy a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében a lakcímváltozást akkor is be kell jelenteni a nyugdíjfolyósítónak, ha az ellátás folyósítása valamely pénzintézethez történik.

Az ellátásokra újonnan jogosulttá vált ügyfelek közül egyre nagyobb számban rendelkeznek folyószámlával, de az idősebbek körében a mai napig a postai úton történő kifizetés a népszerűbb. Az ellátás bankszámlára történő átutalására csak akkor van mód, ha a kérelmező a számlaszám felett mint tulajdonos vagy társtulajdonos rendelkezik. Ellenkező esetben az ellátás kizárólag a belföldi postai címre kerülhet kifizetésre. A nyugdíjak kifizetésének rendjéről az alábbi táblázat nyújt tájékoztatást. Az októberi és novemberi banki átutalásokat 12-éig teljesítik, a decemberi ellátás átutalása várhatóan már 3-áig megtörténik. A készpénzes kifizetések december 2-án kezdődnek, a kifizetési napokról a posta külön tájékoztatja az érintetteket.

A bankok közül többen felismerték a nyugdíjas ügyfélkörben rejlő lehetőségeket és kimondottan az ő bankszámla- és bankkártya használati szokásaikhoz igazodó számlacsomagot állítottak össze. Jelenleg még mindig közel 1,7 millió potenciális ügyfél van az országban, akik a postás érkezését várják átutalás helyett.

Amellett, hogy a bankszámlával rendelkező ügyfelek hamarabb férhetnek hozzá a nyugdíjukhoz, a bankszámlához kapcsolódó egyéb előnyöket is kiaknázhatják. A közüzemi költségek és az egyéb rendeznivalók csoportos beszedési megbízással, illetve egyedi átutalással történő teljesítése jóval kényelmesebb és biztonságosabb, mint a sárga csekkek postai sorban állás utáni feladása.

A kisebb településeken élő nyugdíjasok körében érthető a postai kézbesítéshez való ragaszkodás, mivel sok esetben a legközelebbi ATM, illetve kártyaelfogadó hely kilométerekre található. Ők jobban járnak, ha a postai utat választják, ugyanakkor a rájuk leselkedő veszélyek miatt nagyobb gonddal kell eljárniuk a készpénz tárolását illetően.

--- visszalépés ---
forrás: Privátbankár


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2019. Minden jog fenntartva.