Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | ElérhetőségekMunka és tanulás az USA-ban
Október 15-ig lehet pályázni a Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíjalap (HAESF) tavaszi programjára. A legjobbak fél-egy évet tölthetnek szakmai gyakorlaton az Egyesült Államokban. A jelentkezõket háromkörös kiválasztáson szûrik. Feltétel többek között a jó angoltudás és négy lezárt év a felsõoktatásban. A programon korábban részt vetteket kérdeztünk tapasztalataikról.

Osztheimer István jelenleg a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában tölti rezidens képzését. "Még akkor felvételiztem a Kardiológiai Központba, mielõtt kimentem volna Amerikába, de akkor már tudtam, hogy megnyertem az ösztöndíjat. Abban az idõben itt összesen öt hely volt rezidensek számára és úgy éreztem, hogy kifejezetten nagyra értékelték azt, hogy az USA-ban fogok tanulni egy évet" - meséli. "Miamiban dolgoztam egy kardiológiai osztályon. Betegekkel közvetlenül nem foglalkozhattam, mert ahhoz kint is szakvizsga kellett volna, ezért különbözõ klinikai kutatásokban vettem részt, amikbõl nagyon sokat tanultam. A hozzáállásom is sokat változott a kint töltött egy év alatt, mert Amerikában egy kicsit másképpen tanítanak, mint nálunk. Sokkal problémaorientáltabb az oktatás, és így én sokkal több gyakorlati tudást szívtam magamba, amelyhez amúgy remek elméleti alapokat kaptam a Semmelweis Egyetemen" - vélekedik Osztheimer István.

Könnyebb, átláthatóbb elõrejutás

A fiatal rezidens beszámolt egy helyi különlegességrõl a "lunch session"-rõl. "Kint a kórházakban minden nap van egy egyórás elõadás ebéd közben. Erre nem kötelezõ beülni, de szokás, és még a fõorvosok is részt vesznek rajta. Ilyenkor beszélik meg a betegeket és a fontosabb kérdéseket is. Elõfordul olyan is, hogy egy cég jön elõadást tartani és bemutatják az új orvosi eszközeiket." István megjegyezte, kint is ugyanannyit - 12 órát - dolgozott mint itthon. "Ami ott jobb, hogy sokkal egyértelmûbb a perspektívák vannak az elõrejutásban. Tökéletesen lehet látni az utat, már kezdõ orvosként is, hogy mikor lehet majd feljebb lépni és ez jó pár évre elõre látható. Ennek megfelelõen rendezettebbek a viszonyok és a befektetett munka jobban megtérül." Hatalmas különbségnek látja Magyarország és az USA között a szakirodalom elérhetõségét. "Kint, a könyvtárban bármit meg lehet találni" - mesélte Osztheimer.

Az ösztöndíj után könnyebben talált munkát

Kerekes József 2007- 2008-ban volt az USA-ban az ösztöndíjprogrammal, elõtte a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzett. "Több szempontból is elõnyömre vált az egyéves amerikai munka az állásinterjúk során. Elõször is, nem dobtak ki az elsõ körben, mert szinte mindenhol felkapták a fejüket arra, hogy egy évig az USA-ban dolgoztam programozóként, másrészt pedig senki nem kérdõjelezte meg az angoltudásomat. Három hónap aktív keresés után kaptam meg a mostani állásomat" - számolt be tapasztalatairól Kerekes József, aki jelenleg a GE Money csoporthoz tartozó Budapest Banknál dolgozik IT projektmenedzserként.

Azonnal a mélyvízben

Az ösztöndíj alatt Kaliforniában dolgozott a Szilícium-völgyben, amelynek elmondása szerint egészen sajátos hangulata van. "Nagyon sok itt a külföldi és a munkák nagy része a high tech szektorban kínálkozik. Közel 400 ezer high tech állás van, így rengeteg mérnökkel lehet itt találkozni és sok jó kapcsolat alakítható ki." Kerekes József megjegyzi, a munkaadók nem fektetnek túl sok energiát a gyakornokok betanításába, de ez az ösztöndíj nem is errõl szól. "Egybõl bedobnak a mélyvízbe, de szerintem már otthon is csak olyanokat válogatnak ki, akik ezt meg tudják csinálni. Úgy látja, ezzel a tapasztalattal el tudna helyezkedni külföldön is sokkal magasabb fizetésért, de vállalta, hogy három évig nem megy külföldre és ezt nem is bánja. (Az ösztöndíjban részesülõk ugyanis három évi nem dolgozhatnak külföldön, máskülönben vissza kell fizetniük az ösztöndíjukat.)

Új barátokat köszönhet az ösztöndíjnak

Molnár Bálint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett esztétika-kommunikáció szakon, amerikai gyakorlatát egy hollywoodi produkciós cégnél töltötte. Mivel azóta átnyargalt a vállalati kommunikáció területére, ezért közvetlenül nem hasznosítja a kint megtanultakat, õ inkább mást profitált. "Élettapasztalatként volt fontos, mert komoly kihívás egyetemistakent helytállni egy idegen országban, fél évre otthont teremteni, kapcsolatokat építeni és egy addig ismeretlen közegben dolgozni. A kapcsolatok terén pedig mai napig tartó ismeretségeket, barátokat szereztem Amerikában."

Aki kedvet kapott a HAESF Professional Intership ösztöndíjához és jövõ tavasszal menne, annak október 15-ig van ideje pályázni. A feltételek között szerepel, hogy a régi 5 éves egyetemi képzésbõl, vagy a bolognai rendszerben a 3+2 éves képzésbõl legalább 4 évet elvégeztek, de nyitva áll az ösztöndíj lehetõsége a PhD hallgatóknak és a már egyetemi diplomával rendelkezõknek is.

Az ösztöndíjprogramról

"A Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) az amerikai Kongresszussal együtt arra hozta létre öt évvel ezelõtt a HAESF programjait, hogy mind pályakezdõ, mind tapasztalt szakemberek tapasztalatot szerezzenek az Egyesült Államokban, majd onnan visszatérve, azt Magyarország gazdasági-társadalami fejlõdése érdekében hasznosítsák" - mondta Szalay Katalin programmenedzser. A Professional Internship programon részt vevõk az USA-ban tölthetnek el egy 6-tól 12 hónapig terjedõ szakmai gyakorlatot egy-egy olyan neves amerikai cégnél vagy non-profit szervezetnél, amelyet a HAESF kutat fel számukra egyéni végzettségük, érdeklõdésük és karrierterveik alapján.

Dorofejev Tamara

--- visszalépés ---
forrás: Pályacsúcs Magazin


 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2019. Minden jog fenntartva.